web
analytics

Zaai advies

Zaai advies

Zaai advies

Algemene tips:

Elke bloem, plant en kruid heeft een eigen zaai-advies. Wanneer de zaadjes zaait of bolletjes poot is het raadzaam hiermee rekening te houden. Hiermee vergroot u de kans op succes met het zaadje.Wanneer u een eetbare bloemsoort of kruidenmix zaait die ook wilt eten, wilt u dan uitsluitend biologisch verzorgen. Alle plantjes hebben veel zonlicht, voldoende water en warmte nodig.
(Geen lichtkiemers=donker kiemers)
Donkerkiemers: Deze zaden moeten donker gezet worden of er moet een velletje papier op het potje/de potjes gelegd worden. Zodra de zaden zijn ontkiemd kan het velletje weggehaald worden, zodat het kiemplantje kan opgroeien.

Zaaien
Gebruik speciale zaai- of stek-grond, deze bestaat uit relatief fijne grond (zonder de grote klonten van gewone potgrond) en bovendien is de grond vermengd met fijn zand wat  voor een wat beter ontwikkeld wortelstelsel zorgt. Het mooiste is om een zaai bakje te gebruiken, het liefst in een formaat die gemakkelijk op een vensterbank kan worden geplaatst. Een goedkope oplossing is om transparante bakjes te gebruiken, welke in de supermarkt worden gebruikt om fruit en kerstomaatjes in te verpakken. Plaats hier wel iets onder want door de ventilatiegaatjes kan er (overtollig) water uitlopen. Mocht het zaai bakje geen transparant deksel hebben gebruik dan huishoudfolie om uitdroging te voorkomen.

Als algemene regel geldt dat je de zaden net zo diep plant als de grootte van het zaad. Dus heel fijn zaad moet je alleen maar even aandrukken en de wat grotere worden bedekt met een laagje aarde.  Zaai niet te dik maar probeer de zaadjes zo goed mogelijk te verdelen, dat voorkomt dat je al snel moet uitdunnen. Zet de bak(ken) op een lichte plaats maar niet in de volle zon om uitdroging te voorkomen. Gebruik een plantenspuit om het zaaisel vochtig te houden; een gieter is zeker af te raden daar deze het zaad en de grond wegspoelt.

Water
Dit is één van de belangrijkste factoren, die de levensprocessen binnen het zaad op gang brengen. Het zaaibed dient vochtig te blijven. Regelmatige controle is geboden. Ook wanneer u binnen zaait dient u goed op de vochtigheid van de grond te letten. Dus!, regelmatig vochtig houden van het zaaisel is essentieel. Te veel vocht geeft kans op bodemschimmel aantasting van het zaad.

Zuurstof
Zaden zijn levende dingen. Ze moeten kunnen ademen. Op zware grond, zoals kleigrond is toevoeging van zand noodzakelijk. Lichte zandgrond houdt geen vocht vast, daarom is toevoeging van veengrond of compost aan te bevelen. In een perfecte wereld zou dit alles niet nodig zijn. Helaas is grond zelden perfect, zodat hulp nodig is. Zorg dus voor een luchtige (zuurstofrijke) grond.

Warmte
Vele zaden kunnen het gehele jaar ontkiemen, behalve buiten, tijdens de koude wintermaanden.Planten groeien van zaden. Elk zaadje bevat een kiem van waaruit een nieuwe plant kan groeien maar ook voedsel dat een plantje in het begin nodig heeft om te kunnen groeien. Als de plant in het zaadjes voldoende gegroeid is dan drukt het zichzelf omhoog en komt het plantje tevoorschijn. Als de wortelen van de plant tevoorschijn komen heeft de plant meer voedsel nodig en het gebruikt deze wortels om voedsel (mineralen en water) uit de grond te kunnen halen. Planten hebben aarde, water, zon en lucht nodig om te kunnen overleven en om te kunnen groeien. Door een kap over de zaadjes heen te zetten wordt de warmte beter vastgehouden en kunnen de zaadjes sneller ontkiemen. Een dergelijke kap noemen we een broeikas.  

 


Bosaardbei
Een prachtig plantje voor in de tuin of op de vensterbank. Gehele jaar te zaaien. Geen uitlopers en vruchten eetbaar.
Wanneer u deze vruchten wilt eten uitsluitend na biologische teelt.

De heerlijk smakende vruchtjes van de bosaardbei zijn echte zoete snoepjes en de planten geven er ook nog eens heel veel van. De smaak is veel intenser dan van de gewone aardbeien uit de winkel. Van het blad kunt u thee maken, het helpt tegen maag- en darmklachten.

Zowel in het voorjaar als najaar kunnen aardbeien binnen gezaaid worden. Verdeel een aantal zaadjes per potje. Dek de zaden NIET af met aarde, maar druk de zaden voorzichtig aan. Aardbeien zaad heeft licht nodig om te kiemen. Houd de zaden vochtig en warm. Na ongeveer 14 dagen bij 20 °C komen de jonge planten op. Na ±3 weken kunnen de kiemplantjes verspeend worden in grotere potten. Plant 1 kiemplantje per potje. Als de plantjes 5 cm breed zijn kunnen ze buiten in potten of in de moestuin geplant worden.  Aardbeien kunnen geplant worden op vochtige niet te rijk bemeste grond, waar het zonnig of half schaduw is. Houdt de grond van aardbeien altijd vochtig. Door de plantjes iets hoger te planten dan de grond voorkom je schimmelziektes in het hart van de plant. Als de planten vruchten gaan dragen, leg dan stro rond de planten. De aardbeien rotten op het stro minder snel als op de aarde. Dit geldt voor aardbeienplanten die in de volle grond staan, daarom heeft aardbeien kweken in potten de voorkeur. De vruchten hangen droog als ze over de rand van de pot hangen.

Goudbloemen
Goudsbloemen zijn prachtige oranje bloemen, niet moeilijk om te zaaien en groeit als vanzelf. Eetbaar
Wanneer u deze bloemen wilt eten uitsluitend na biologische teelt.

Het zaaien van goudsbloemen is simpel: je strooit de zaden uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Dit kan je doen in maart, april, mei of juni als je dat jaar nog bloemen wilt. Als je goudsbloemen in de zomer of herfst zaait gaan ze het volgende voorjaar bloeien. Goudsbloem is eenjarig, dus je zal hetzelfde jaar nog bloemen zien. De bloei is tussen juni en september, soms zelfs nog wat langer. Kies een plekje uit waar veel zon komt. Goudsbloemen groeien op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Zorg dus dat ze niet in een plek gezaaid worden waar wel eens een plas water blijft staan. Voedselrijke grond heeft de voorkeur.Goudsbloemen hebben geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. De zaden overleven vorst.

Munt
Binnenshuis het potje met potgrond en zaadjes op een lichte, zonnige en warme plaats zetten. Eetbaar.

Wanneer u deze bloemen wilt eten uitsluitend na biologische teelt.

Wat je kan doen bij het zaaien van munt is de juiste grond kiezen. Munt houdt van luchtig maar toch vochtige aarde. Gewone potgrond kan volstaan. Meng gewone potgrond met 1/3 kokosvezel . Kokosvezel(cocopeat) helpt de grond luchtig te houden wanneer de grond te nat wordt of deze al lange tijd gebruikt wordt. Het water stroomt zo beter door de aarde waardoor het ontkiemen beter gaat. Bij het zaaien van munt kan je meerdere (2-10) zaadjes in een pot van 12cm doen. De kans van slagen vergroot en de planten vormen een volle bos groen vol met smaak en geur. Bij het zaaien en ontkiemen proces moet de grond dus echt vochtig blijven. Voor optimaal succes moet je de pot bedekken of in een kweekkastje zetten. Door de aarde te bedekken blijft de aarde langer vochtig en de temperatuur gelijk.Het kan even duren voordat munt eindelijk ontkiemt. Wanneer je eindelijk een plantje hebt, is munt eigenlijk niet meer te stoppen. Als de plant na drie weken nog niet verschijnt, zou ik opnieuw zaaien en het nog eens proberen.Kweek munt in een pot om verspreiding te voorkomen.

Vlinderbloemen/Zomerbloemen/Veldbloemen
Verschillende soorten plukbloemen. Zet de bloempot op een zonnige plaats en geef de bloemen regelmatig water.

Kies een stukje van de tuin die geschikt is voor de vlinderbloemen die je wilt zaaien. Je kan kiezen om de zaden te zaaien op grond waar al gras groeit of op kale grond. Zaaien op kale grond is meer werk, maar geeft iets betere opkomst van bloemen. Als je zaait op kale grond, kan je dit het beste omspitten, ploegen of omscheppen. Als je ze wilt zaaien op een stuk grond waar al gras groeit, kan je de zaadjes gewoon over het gras uitstrooien. Het weghalen van hoog oud gras en andere begroeiing zorgt voor meer licht bij de nieuwe zaden en jonge plantjes, zodat de opkomst beter is. Strooi de zaadjes spaarzaam uit over het stukje grond dat je hebt uitgekozen. Het ene soort groeit liever dicht bij elkaar, de andere liever verder van elkaar af. Vuistregel is ongeveer een cirkel met een straal van 5 à 10 cm voor 1 zaadje. De vlinderbloemen mix  moet gezaaid worden op een zonnige plek, vochtig maar niet nat. Zo goed als elk zaadje groeit uit tot een plant, zorg er dus voor dat je niet te gul zaait! Om je te helpen met spaarzaam zaaien, kan je ook de vlinderbloemzaden mengen met wit zand zodat je kan zien waar je het al hebt uitgestrooid. Kleine zaadjes zijn meestal lichtkiemers, dat betekend dat ze alleen kiemen als er licht op valt. Bedek deze zaden dus niet. De grotere zaden zou je zelf in de grond kunnen drukken. Dit zorgt voor meer bescherming voor de zaden en dat de zaden minder snel opgegeten worden door vogels. Voor een groot gebied is dit veel werk, dus kan het ook achterwege gelaten worden. Geen zorgen, de zaden zullen ook dan kiemen. Het percentage succesvol bloeiende planten hangt af van het grondsoort, neerslag en de temperatuur.

Vergeet mij nietje
Zaaien in juni-aug. op een zaaibed en in okt.-nov. uitplanten op de plaats van bestemming. Kan ook binnen op de vensterbank.

Zorg ervoor dat het stukje grond dat je voor ogen hebt geschikt is voor vergeet-mij-nietjes. Schoffel de grond hier om, zodat er niets anders meer groeit. Neem een beetje zaden in de hand en strooi ze spaarzaam en gelijkmatig uit over de grond. Je kan ze ook stuk voor stuk op de grond plaatsen in rijen of stroken met 15 à 25 cm er tussen. Zo goed als elk zaadje groeit uit tot een plantje, zorg er dus voor dat je voldoende ruimte tussen de zaden laat. Als je later de zaailingen nog wilt verplaatsen, dan kan je wat dichter op elkaar zaaien. Dek de zaden heel licht toe met een paar milimeter grond. Als de grond heel droog is kan je er wat water over gieten zodat de zaden vanzelf wat wegzakken in de grond. Als je wilt, kan je de zaden ook eerst in huis of onder glas zaaien en daarna uitplanten. Verplaats de plantjes in juli of in augustus of september naar buiten op 25 cm afstand van elkaar.


Viooltjes
De zaadjes van deze, driekleurige wilde viooltjes, kiemen snel. Snel groeier. De bloemen zijn eetbaar.
Wanneer u deze bloemen wilt eten uitsluitend na biologische teelt.

Viooltjes zijn niet veeleisend. Gewoon in de potgrond of zelfs gewoon in wat omgewoelde grond in uw tuin, doen ze het prima. Daar hoeft zelfs geen kunstmest en geen koemest aan te pas te komen. Het enige dat ze vragen is een plekje in de zon, maar ook in halfschaduw doen ze het goed. Zet de plantjes op een plaats, waar u ze vanuit uw huis ook kunt zien. Op die manier hebt u er het meeste plezier van, want vooral in de winter en in het vroege voorjaar is de temperatuur vaak te laag om lekker buiten te zitten en ervan te genieten.

Wensbloem
Prachtig klein plantje dat u zowel buiten (jan-feb) als binnen (gehele jaar) kunt planten. Gele/oranje en rode bloemetjes.
The bush monkey-flower or sticky monkey-flower is a flowering perennial plant that grows in a subshrub form, native to southwestern North America from southwestern Oregon south through most of California and into Baja, Mexico. It grows up to 1.2 meters tall, has deep green sticky leaves 3 to 7 centimeters long and up to a centimeter broad and flowering stems that grow vertically. The flowers are tubular at the base and about 2 centimeters long with five broad lobes; they occur in a variety of shades from white to red, the most common color being a light orange. They are pollinated by bees and hummingbirds. The stigmas are notably sensitive and will close after being touched.

Zonnebloem
Deze zonnebloem bloeit in warme, stralende gele tinten. Bij goede verzorging kan deze wel 3 meter worden. Plant past zich wel aan aan de bloempot. Dus hoe kleiner de bloempot, hoe kleiner de zonnebloemen. Staat  graag in de volle zon. Geschikt als snijbloem.

Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april/mei kun je ze ter plaatse in de tuin zaaien. Als je ze in mei zaait heb je in augustus prachtig bloeiende zonnebloemen!

  1. Vind een zonnig stukje aarde

  2. Graaf een kuiltje van 1 a 2 centimeter diep

  3. Doe jet zaadje erin, aarde erover en geef wat water

Houd je zonnebloemen in de gaten en geef water indien nodig.   Verwijder ook onkruid dat in de weg staat. Deze prachtige bloemen zijn ook nog eens aantrekkelijk voor passerende vlinders.


Er zijn geen producten in deze categorie.

De waardering van memoriae.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 73 reviews.